PLANET SOUTHWEST INTERNATIONAL STUDENT MEETING Москва 13-19. мај 2021.

О ДОГАЂАЈУ

Чланови ЦЕРОБ-а и СКОНУС-а су у периоду од 13. до 19. маја учествовали на фестивалу PLANET SOUTHWEST INTERNATIONAL STUDENT MEETING у Москви. Задовољство нам је што смо добили позив од Руске амбасаде у Београду и што нам је пружена прилика да представљамо Републику Србију на овом догађају.

PLANET SOUTHWEST INTERNATIONAL STUDENT MEETING је фестивал који је организован од стране студената РУДН универзитета у Москви на коме се традиционално представљају обичаји и култура 50 држава чији млади студирају на РУДН универзитету. У периоду трајања фестивала имали смо састанак са проректором РУДН универзитета Сергејем Бикторовичем Базаблуком са којим смо разговарали о стварању потенцијалне сарадње између универзитета из Србије и РУДН универзитета.

РУДН универзитет има приближно 10.000 студената из 158 држава света. Проректор РУДН универзитета организовао је састанак представника студената Републике Србије, Белорусије, Азијских земаља, Афричких земаља, Европских земаља и земаља Латинске Америке на овом универзитету. Имали смо прилике да са њима разговарамо о систему образовања њихових земаља, ступендирању младих, начину промоције и упознавања са културним разликама држава из којих долазе.

У оквиру шестодневне посете обишли смо компанију YANDEX у Москви са чијим представницима смо разговарали о плановима које компанија има за наредни период и начину пословања у Русији, Белорусији и Србији. Такође, у оквиру овогодишње посете Москви, одржан је састанак представника студената са дипломатским представницима Амбасаде Републике Србије у Русији. Угостили су нас Славољуб Царић заменик амбасадора Републике Србије у Русији и Бранислав Радојичић први саветник амбасаде Републике Србије у Русији.