Пројекат „Самит српске омладине и студената Балкана“

2021

О ПРОЈЕКТУ

Самит српске омладине и студената Балкана под слоганом ,,Синергија као кључ успеха“ први пут се одржао у Београду од 09. до 11. јула у организацији Центра за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ) и Студентске конференције универзитета Србије (СKОНУС) и под подршком Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

На Самиту су говорили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, министар спољних послова Никола Селаковић, у име Министарства просвете науке и технолошког развоја, државни секретар Маријана Дукић Мијатовић и помоћник министра Габријела Грујић, помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић, као и високи званичници Републике Српске (БиХ): Министар за научнотехнолошки развој, високо образовања и информационо друштво Срђан Рајчевић, Министарка просвете и културе Наталија Тривић, Министарство породице, омладине и спорта Соња Давидовић.

Привредну комору Србије представљао је Марко Чадеж, Просперитати фондацију Балинт Јухас, Спортски савез Србије Давор Штефанек, Антидопинг агенцију Републике Србије Милица Вукашиновић Весић, Савет за стратешке реформе у образовању и науци Ана Ланговић Милићевић.

На Самиту у Београду учествовало је око 300 младих из Београда, Новог Сада, Kрагујевца, Ниша, Kосовска Митровице, Бања Луке, Приједора, Добоја, Дервенте, Модриче, Мркоњић Града, Шипова Брчког, Градишке, Теслића, Новог Града, Подгорице, Бијелог Поља, Пљеваља, Kолашина, Берана, Никшића, Херцег Новог, Даниловграда, Будве, Мојковца и Плава. У току боравка у Београду млади су посетили Дом Народне скупштине Републике Србије, Музеј Николе Тесле, Храм Светог Саве и споменик Стефану Немањи на Савском тргу у оквиру шетње кроз културно – историјско наслеђе Београда. Намера организатора је да овим догађајем допринесу учвршћивању и јачању веза младих Срба из региона са Републиком Србијом, међусобном умрежавању младих Срба из региона и младих из Републике Србије, успоравању одласка радно способних младих Срба из места порекла, те јачању српског културног и језичког идентитета међу младима.